Skip to main content

Što učiniti ako vaš Facebook račun dobiva "hakiran"

Što učiniti ako vaš Facebook račun dobiva "hakiran"

Geoffrey Carr

Prije nekoliko dana dobio sam čudnu Facebook poruku od mog strica. Bio je očigledno izvan karaktera, pa sam znao da je nešto gore: njegov račun bio je ugrožen. Evo što učiniti ako vam se to dogodi ili netko koga poznajete.

Razgovarajmo o dobivanju "hakiranih"

Pojam "hakiran" dobiva puno bacanja - prilično labavo, da bude iskren - i postao je popularan izraz za bilo koje vrijeme račun postaje ugrožen. Budući da je postao tako neodređen pojam u popularnoj kulturi, neka polaže brzu definiciju: ostavljajući vaš telefon negdje tako da vaš prijatelj / gf / bilo što dobije pristup ne dobiva "hakiran".Svi smo vidjelioni posts- „Hacked! Volim tebe! "Ovo nije hack. Nije ni blizu. Danas ne razgovaramo o tome.

Postoji još jedan fenomen uobičajen na Facebooku gdje netko drugi stvara novi račun koristeći svoje ime, a ponekad i sliku profila koju ste dobili od svoje stranice, a zatim počne slati spam listu vašeg prijatelja s pozivnicama i drugim porukama. Ovo također nije hack. Izvijestite lažnog korisnika na Facebooku i pomoći će vam da to riješite.

O čemu govorimo je kada vaš račun postaneuistinu ugrožena. To znači da vjerodajnice vašeg računa ulaze u pogrešne ruke ili vaš račun inače počinje dopustiti aktivnost koju niste ovlastili. Iako to ne bismo uvijek zvali "sjeckanim", to je izraz koji je najčešće korišten za opisivanje situacije.

Kada poduzeti akciju

Ako primijetite (ili primate obavijest o) izmjenama na računu koje niste napravili, vrijeme je da nešto poduzmete. Kakve promjene? Ova vrsta:

  • Vaši se osobni podaci ažuriraju: Rođendan, e-adresa, zaporka itd.
  • Dobivate nove prijatelje za koje niste poslali zahtjeve: Ako primijetite priljev novih prijatelja za koje niste poslali zahtjeve, nešto nije u redu.
  • Korisnici dobivaju poruke koje niste poslali: Ako vam netko kaže da imate čudnu poruku od tebe, morate ga pogledati.
  • Postovi su objavljeni da niste dijelili:Nitko ne voli neželjene sranje, pogotovo kada dolazi s vašeg profila.

Prvo, morat ćete utvrditi što se događa. Jeste li zaključani iz svog računa? Jesu li se vi od vas javili postovi koje niste podijelili? Jesu li ljudi primili poruke koje niste poslali? Većina tih stvari zahtijevaju različite korake za rješavanje, pa počnimo s najlakšim i rade odande.

Što učiniti ako se to dogodi

Ako se korisnici žale na neželjene postove koji se prikazuju u vremenskoj traci ili uzimajući upitne poruke od vas, postoji dobra šansa da je aplikacija s vašim računom na Facebooku oduzeta. Isto vrijedi i ako slučajno uhvatite bilo koji od gore navedenih pitanja.

Prije svega, vaš račun i dalje je vjerojatno prilično "siguran" - aplikacije nemaju pristup osobnim podacima kao što su zaporke ili adrese e-pošte. Vjerojatno biste i dalje trebali promijeniti lozinku, samo da budete oprezni. Naći ćete upute kako to učiniti kasnije u ovom članku.

No, ovdje ključno je da proučite sve aplikacije koje imaju pristup vašem računu. Evo kako.

Kako provjeriti pristup aplikaciji na webu

Da biste to provjerili s računala, prijeđite na Facebook, a zatim kliknite gornju desnu strelicu prema dolje. Odaberite opciju "Postavke".

Na izborniku Postavke odaberite naredbu "Aplikacije".

Sada dolazi zabavan dio: možete razvrstati svaku aplikaciju koja ima pristup vašem Facebook računu, što može biti ili neće biti puno. Neke (možda čak i većine) tih aplikacija bit će zakonito, ali ćete barem trebati proći i opozvati pristup s bilo koje aplikacije koju više ne upotrebljavate.

Da biste to učinili, samo kliknite X uz naziv aplikacije kada zadržite pokazivač miša iznad nje.

Kada kliknete na taj X, pojavit će se novi dijaloški okvir koji traži potvrdu. Razbiti taj gumb "Ukloni", i bum - to je nestalo.

Ovisno o tome koliko je aplikacija dopušteno pristupiti tijekom godina, to bi moglo zahtijevati puno vremena. Božji blagoslov.

Kako provjeriti pristup aplikaciji na mobilnom uređaju

Ako ste svi o tom mobilnom životu i ne neredu s Facebookom na webu, proces je malo drugačiji. Malo.

Najprije pokrenite aplikaciju Facebook na svojem telefonu. Postupak je u osnovi isti i za Android i iOS i pružit ćemo snimke zaslona za oboje kako bismo ih lako pratili.

Dodirnite gumb Izbornik na desnoj strani. To je u vrhu retka na Androidu (slijeva, dolje) i na dnu na iPhoneu (desno, dolje).

Sada se pomaknite do dna i dodirnite stavku "Postavke računa". Na iOS-u prvo morate dotaknuti "Postavke", a zatim dodirnite stavku "Postavke računa".

Odatle se pomaknite prema dolje i dodirnite opciju "Aplikacije".

Konačno, dodirnite stavku "Prijavljeni račun s Facebookom".

Lijepo je ovdje da je taj popis podijeljen u odjeljke putem kojih je aplikaciji dopušteno pristupiti:

  • Dijeljenje s javnošću: To znači da je dopušteno javno objavljivanje postova na zidu. Svatko tko gleda vaš profil, bez obzira jesu li prijatelj ili ne, to će vidjeti.
  • Dijeljenje s prijateljima: Samo ti ljudi na popisu prijatelja vide te postove. To je još uvijek neugodno.
  • Dijeljenje samo sa mnom: Samo ćete vidjeti te postove. Bit će zanimljivo ako počnete spamati sebe.

Da biste uklonili aplikaciju, samo ju dodirnite, pomaknite se do dna stranice, a zatim dodirnite gumb "Ukloni aplikaciju".

A potom potvrdite da želite ukloniti aplikaciju. Također ne vrijedi ništa što ćete moći ukloniti sve postove koje objavljuju aplikacije s javnim pristupom.

Napomena: aplikacija Facebook za iOS ima dodatni korak koji vas zatraži da prijavite aplikaciju ako je pogrešno funkcionira. To možete učiniti ili možete preskočiti ovaj korak pritiskom na gumb za povratak.

Što učiniti ako ste zaključani iz svog računa

Ovo može biti stvarno zastrašujuće, ali ako se potpuno isključite iz svog računa, nema razloga za paniku. Možete ga vratiti.

Najprije idite na Facebookovu stranicu "Hakirani". Pitat će neka pitanja - samo im odgovorite kako biste ponovno dobili pristup svom računu.

Kad se vratite,promjeni lozinku. Izaberite nešto dobro, nešto snažno - čak i bolje, samo upotrijebite upravitelja zaporki.

Da biste promijenili zaporku, vratite se u izbornik Postavke i kliknite opciju "Sigurnost i prijava".

Odaberite "Promijeni zaporku" u odjeljku Prijava.

Link
Plus
Send
Send
Pin