Skip to main content

Kako tvornički resetirajte Synology NAS

Kako tvornički resetirajte Synology NAS

Geoffrey Carr

Ako vaš Synology NAS pogon dajući vam probleme ili samo nadograđujete na potpuno novi sustav, postoji nekoliko načina na koje možete ponovno postaviti, ovisno o tome što želite učiniti s njom.

Ukupno postoji tri načina za resetiranje Synology NAS-a: resetiranje samo mrežnih postavki (koja će također resetirati lozinku za prijavu administratora), poništavanje i ponovna instalacija DiskStation Managera (i dalje zadržavajući sve podatke netaknutima) ili resetiranje sve (uključujući brisanje svih podaci o tvrdim diskovima).

Ipak, prije nego što prođemo svaku metodu, dobro je instalirati aplikaciju Synology Assistant na vaše računalo (što možete učiniti s ove stranice). Omogućuje vam pregledavanje statusa vašeg NAS pogona bez potrebe pristupa samom pogonu. Također je sjajno imati ako se IP adresa vašeg NAS pogona mijenja kada ga ponovno postavite i niste sigurni koja je nova IP adresa.

U svakom slučaju, ovdje su tri metode resetiranja Synology NAS pogona.

Poništi postavke mreže

Ako vam NAS pogon daje neke mrežne probleme, možete jednostavno resetirati samo mrežne postavke. To također vraća lozinku administratorske prijave i od vas će se tražiti da stvorite novu nakon resetiranja mrežnih postavki.

Započnite lociranjem gumba za ponovno postavljanje na stražnjoj strani NAS pogona. Obično je tik pored USB i Ethernet priključaka.

Zatim dobijte kopču za papir ili alat za uklanjanje SIM kartice i držite gumb za resetiranje oko pet sekundi dok ne čujete zvučni signal. Onda otpustite odmah.

Nakon toga, uključite Synology Assistant, a zatim dvaput kliknite svoj NAS pogon da biste ga pristupili i prijavili.

Zadano korisničko ime je "admin" i zadana je lozinka prazna. Kliknite "Prijava" nakon unosa u ove vjerodajnice.

Nakon toga će biti zatraženo da stvorite novu zaporku. Pritisnite "Pošalji" kada to učinite.

Na sljedećem zaslonu kliknite gumb "Prijavite se odmah".

Od tamo, samo se prijavite sa svojom novom zaporkom, a vi ćete se vratiti gore i trčanje!

Ponovno instalirajte DSM, ali čuvajte podatke

Vjerojatniji scenarij za pregršt korisnika bio bi potpuno resetiranje operacijskog sustava DSM, ali i dalje zadržava sve svoje podatke netaknutima na tvrdim diskovima - to je sjajno za one koji se nadograđuju na novi NAS okvir ili ako vam DSM samo daje neka pitanja, a vi samo želite brisati i početi svježe. Obavezno stvorite sigurnosnu kopiju svoje konfiguracije kako biste ga mogli vratiti nakon ponovne instalacije.

Da biste započeli, pronađite gumb za vraćanje na zadano na NAS pogonu. Obično je tik pored ethernet port (e).

Zatim dobijte kopču za papir ili alat za uklanjanje SIM kartice i držite gumb za resetiranje oko pet sekundi dok ne čujete zvučni signal. Onda otpustite odmah. Odmah nakon toga, držite tipku za resetiranje još pet sekundi dok ne čujete još jedan zvučni signal. Pustite odmah nakon toga.

Vaš NAS će se oglasiti još nekoliko puta, a NAS pogon će se ponovno pokrenuti. Nakon nekoliko minuta, svjetlo statusa će treptati narančasto. DSM je sada spreman za ponovnu instalaciju.

Otvorite Synology Assistant, a zatim dvaput kliknite NAS pogon (ona će reći "konfiguracija izgubljena" pokraj njega) da joj pristupite.

Kliknite gumb "Ponovno instaliraj".

Zatim dodirnite zelenu tipku "Instaliraj sada".

Pričekajte NAS da ponovo instalira DSM i ponovo se pokrene. To obično traje 15 minuta ili tako.

Kada se NAS ponovno pokrenuo, kliknite gumb "Spajanje".

Zatim ćete stvoriti svoj administratorski račun i proći kroz isti postupak postavljanja kada ste prvi put dobili NAS pogon. Možete pročitati naš vodič za postavljanje Synology da biste nastavili s ponovnim instaliranjem.

Resetiraj sve i izbrisati sve podatke

Ako želite ići na ekstremniji način, možete potpuno resetirati sve, uključujući brisanje svih podataka s tvrdih diskova. To je i malo lakše jer to možete učiniti izravno iz DSM-a, a ne da se bavite gumbom fizičke resetiranja na uređaju. Ipak, prije nego što započnete, možda je dobro napraviti sve na prvom mjestu.

Prijavite se na DSM, a zatim otvorite prozor "Upravljačka ploča".

Kliknite opciju "Ažuriraj i vraćaj".

Prijeđite na karticu "Reset" na vrhu.

Pritisnite crveni gumb "Brisanje svih podataka".

Kada se pojavi skočni prozor, označite okvir pored crvenog teksta, a zatim kliknite gumb "Brisanje svih podataka".

Zatim unesite zaporku administratorske prijave i pritisnite gumb "Pošalji".

Synology NAS će započeti postupak resetiranja. To bi moglo potrajati bilo gdje od 10 do 20 minuta, no nakon što završite, možete pokrenuti Synology Assistant i NAS će naznačiti da je "Nije instaliran". U tom trenutku potpuno ste poništili uređaj.

A sada ste spremni za postavljanje s novog početka.

Link
Plus
Send
Send
Pin